Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce, başlıyorken, başlayayazarken.  Defalarca telefonu elime aldım. Kolayca söyleyebildiğim bir şey vardı ki, iş için elim sürekli telefondaydı. Bazı dönemlerde, özellikle yüksek bütçeli girilen reklamlarda ya da kampanya, çekiliş gibi postlarda kontrollü olmak gerekiyordu. Ancak o dönemlerden birinde olmasam dahi şu an telefonu elime almadan 30 dakika zor geçiriyorumdur.

Fırsat Kaçırma Fobisi Nedir?

Kendimi hiçbir zaman sosyal medya bağımlısı olarak görmedim. Bilinçli bir kullanıcı olduğumu düşünür, bu batağa(!) düşmediğime inanırdım. Öyle değil, değilmiş. Uzun zamandır bir diziyi elime telefonu almadan bitirmedim.  Bu durumun bir adı bile konmuş, biliyor musunuz? Sosyal medya hayatımızı bu kadar ele geçirdikten sonra, ondan uzak kalamama haline ‘fırsat kaçırma fobisi’ demişler.

 

Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?

Detoks kelimesi rejimle özdeşleştiği için kulağa yavan, yapacak kişilere soğuk geliyor olabilir. Ama detoks çoğunlukla sağlık için yapılan bir eylemdir. Zaman planı vardır, bir sistemi vardır. Bu yüzden sosyal medya detoksunu da bir plana koymanız gerekir.

İlk başlarda kendinize durumun yoksunluğunu yaratacak katılıktan kaçmanızı öneririz. Ekran süreniz 8saat ile 1 saate düşüreceğim demek gerçekçi bir hedef olmaz. Haftalık ortalama hedefi ile ilerleyebilirsiniz. Hem bu sayede uzun süre baktığınız bir gün bilirsiniz ki başka bir günün hakkından yemektesiniz.

 

Sosyal Medyasızlık Ama Neden?

Bu kadar sosyal medyaya bağımlı hale gelmemiz aslında gösterme-sunma-kurgulama durumlarına gösterdiğimiz bağımlılıkla oluştu. Ne kadar harika hayatlar yaşadığımızı birbirimizin gözüne sokmayı o kadar sevdik ki bunu yapmamak bizi boşluğa itiyor. Kıyaslamadan, gereksiz tüketmeden sadece an için orada bulunduğunuz zamanlar çok değerli, bunun kıymetini öğrenmek gerek.

Aynı zamanda zamansızlıktan şikâyet ettiğimiz her nokta aslında sosyal medyada – uygulamalarda- çok fazla zaman geçirmemizin sonucu.

 

Önce Sen, En Önemlisi Sen

Bağımlılıkların tümüne kötü deriz. Çünkü kendimizden alıp o’na veririz. Bu bir insan bağımlılığı olabilir, alkol ya da sigara. Son 1-2 senedir ise sosyal medya. Onunla olmak için kendimizden o kadar çok uzaklaştık ki, kendi adımıza karar alırken afallıyoruz. Kara bir deliğin içine çekiliyoruz durmadan. Bizi uyaranlar karşısında büyüleniyoruz. Sosyal medya detoksu ile daha çok sen, en önemlisi sen diyoruz. Daha sosyal, daha aktif, kendi istediğinin peşinden gidebilen – çünkü buna zaman bulabilen-  bireyler olmamızı kendimiz engellemeyelim.

Şimdi yavaşça telefonları biraz uzağımıza koyalım. Elimize her almadıkça bunu biz zafer sayalım.

Sosyal Medya Detoksu Nedir ?