Kelimenin açılımı Hyper Text Transfer Protokol’dür. Türkçeye çevirmek istediğimizde Hiper Metin Transferi Protokolü olarak dilimizde kullanılabilir hale geliyor. Aslında açılımından da anlayabileceğimiz gibi okumak, görmek istediğimiz metinlere ulaşmamız için bizlere hizmet eden bir sistem.

 

HTTP Nedir?

Http için bir alışveriş döngüsünden bahsedersek yanlış olmayacaktır. Talep eden biz, bilgisayarlarımızda istediğimiz sayfayı/siteyi açmak isterken sunucuya bağlanırız, bu bir komut olarak algılanır ve htpp ile istediğimiz sayfa/site açılır. Köprü görevi gören sistemin en temel çalışma prensibi bizi istediğimiz web sitesine ulaştırmasıdır.

 

Nasıl Çalışır?

Bir internet sitesini açmak istediğimizde aslında oradaki resimleri ve metinleri görmek isteriz. İşte bunlara ulaşabilmemiz http protokolü ile olur. Hatta hepiniz fark etmişsinizdir. Gitmek istediğiniz site adresinin önüne siz http uzantısını yazmamış olsanız da otomatik eklenir.

 

Http ile Https arasındaki fark nedir?

Birbirlerinden farkı en sona gelen güvenlik gelişmesinden gelir. Yani açılımı Hyper Text Transfer Protocol Secure’dir. Google son yıllarda yaşanılan çevrimiçi sahtekârlığın önüne geçmesi için satın alınan bir sertifika sistemi geliştirdi. Https uzantısına sahip olabilmeniz için SSL sertifikasını almanız gerekmektedir. İnternet sitesi yazılımı yapan ya da sunucu hizmeti sağlayan birçok firmadan sertifikalar konusunda bilgi alabilirsiniz. GO Dijital’in de SSL sertifika hizmeti verdiğini hatırlatmak isteriz.

Http Nedir ? Https ile Farkı Nedir ?